About Hans

Dat kan een kind van 3 jaar ook

Hans van den Berkmortel schildert paarden. Dat wil zeggen droedels, die lijken op paarden. Eén of meerdere verdeeld over een één-kleurig vlak. Soms op een groot formaat doek, soms op een stukje boardkarton. Hij gebruikt olieverf, inkt of acryl. Hij schildert met penselen, kwasten, schuursponsjes, katoenen doeken en met zijn handen. Het maakt niet uit.

Maar schildert hij paarden of gebruikt hij paarden om te schilderen?

Zijn werk moet niet beschouwd worden vanuit figuratief oogpunt. De paarden-droedel is een vaststaand vormpje, waarmee gekneed en geschoven kan worden. De kracht ligt niet in de oppervlakte van het doek, maar in de onderliggende expressie van de vele gelagingen van overschilderen, toevoegen, maar meestal weghalen.

De doorwerktheid in de zoektocht naar de juiste spanning, maakt dat het gewicht niet in de lengte of breedte zit, maar in de diepte. Hans is een meester in de kunst van het weglaten. Hij schept zijn vrijheid door veréénvoudiging, daarmee schept hij ook vrijheid voor zijn paarden. Zijn paarden zijn vrij!

Ik heb altijd genoten als ik Hans in zijn atelier bezocht en we uren aan het sleutelen waren aan zijn composities. De vrijheid en het gemak waarmee hij ingrijpt en zijn studies verandert, zijn een verademing. Niks gecompliceerd, gewoon doen en kijken. Zo moet schilderen zijn dacht ik altijd, als ik weer huiswaarts ging. Hans wordt niet geremd door een kunstopleiding.

De vraag of Hans van den Berkmortel kan schilderen, dan wel of zijn paarden op paarden lijken, is niet belangrijk. Als men beweert dat een kind van drie jaar dat ook kan, hebben ze gelijk.

Dat wil zeggen, niet qua naïviteit, maar wel qua vrijheid; en dat maakt hem een pure kunstenaar!

Roel van Daal
Beeldend kunstenaar

 

hans@allesiswaar.nl

Portret Hans